Respijtzorg

Vervangende mantelzorg: Respijtzorg

Wanneer je als mantelzorger de dagelijkse zorg hebt voor een naaste, ben je zo bezig met het zorgen voor de ander, dat je er soms zelf bij inschiet. Om het vol te houden is het belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen, door bijvoorbeeld de zorg af en toe uit handen te geven. Vervangende mantelzorg wordt ook wel 'respijtzorg' genoemd. Wij kunnen meedenken over welke vorm van ondersteuning jou kan helpen een goede balans te vinden tussen zorg voor je naaste en zorg voor jezelf. Je staat er niet alleen voor!

 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vervangende zorg of respijtzorg. De opvang is zowel buitenshuis als thuis, uitgevoerd door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg wordt overgenomen.

 

Zorg delen: een bezoekvrijwilliger

Kun jij nog tijd vrij maken voor jezelf? Door de hulp van een bezoekvrijwilliger heb jij je handen even vrij. Deze vrijwilligers zorgen dat je als naaste van iemand met een beperking, chronische ziekte of dementie ook even tijd voor jezelf hebt. De vrijwilliger komt bij jullie thuis, zodat jij even van huis kan terwijl de verzorgde in de vertrouwde omgeving blijft. Er zijn ook vrijwilligers die helpen met klusjes of autoritjes.

 

Vervangende mantelzorg: Logeerzorg

Je naaste verblijft één of meerdere dagen bij een zorginstelling of andere logeergelegenheid. Dit kan regelmatig zijn, bijvoorbeeld een weekend of een week, of incidenteel in geval van een vakantie, bruiloft of bijvoorbeeld een geplande ziekenhuisopname. Deze zorginstellingen hebben deskundige medewerkers in dienst en je kunt gebruik maken van de aanwezige voorzieningen en activiteiten. Afspraken over de duur van het logeren maak je in overleg.

 

Er even tussenuit als mantelzorger

Ben je als mantelzorger vooral bezig met zorgen voor een ander? Om de zorg vol te houden is het belangrijk tijd voor jezelf te nemen. Daarom organiseren we jaarlijks een driedaags respijtarrangement. Samen met lotgenoten er even tussenuit om jezelf weer op te laden. Hierbij staan ontspanning, ontmoeting en ondersteuning centraal.