Wat is eenzaamheid?
Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Eenzaamheid komt veel voor, ook in de gemeente Lochem. Wat eenzaamheid is, hoe het voelt en wat het met je doet is voor iedereen anders.
Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheidsgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, je welzijn en je kwaliteit van leven. Het is niet aan mensen te zien of zij zich eenzaam voelen. En er wordt weinig over gepraat. Daarom is het goed om scherp te zijn op signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Samen kunnen we eenzaamheid bespreekbaar maken en er zo ook wat aan doen.
Opnieuw Verbinden
Welzijn Lochem werkt samen met professionals uit zorg en welzijn, vrijwilligers en inwoners aan de aanpak van eenzaamheid. We hebben met elkaar al veel geleerd en gedaan in Lochem. Zo hebben we ontmoetingsoverzichten per kern gemaakt, doen we onderzoek naar eenzaamheid met vrijwilligers en delen we kennis over eenzaamheid.
Ontmoetingsoverzichten per kern
Per kern hebben we in nauwe samenwerking met inwoners in kaart gebracht welke initiatieven er zijn om elkaar te ontmoeten. Hieronder vind je de link naar de overzichten per kern: Barchem en Zwiep, Epse en Joppe en Gorssel en Eefde.
Onderzoek naar eenzaamheid
We zijn gestart met een onderzoek om meer te weten te komen over eenzaamheid in de gemeente Lochem. Tien enthousiaste vrijwillige onderzoekers zijn gestart met het voeren van gesprekken over eenzaamheid. Samen met inwoners bespreken zij hoe eenzaamheid voelt, hoe gevoelens van eenzaamheid zijn ontstaan en waar deze inwoners behoefte aan hebben. De resultaten helpen ons om de aanpak rondom eenzaamheid (beter) vorm te geven. De resultaten zullen we straks via de website met jullie delen.
Kennis delen over eenzaamheid
We vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten wat eenzaamheid is en dat we allemaal wel een gevoel van eenzaamheid kennen. We organiseren met regelmaat bijeenkomsten om de kennis rondom eenzaamheid te delen.Zo hebben we in de zomer van 2023 een symposium georganiseerd waar 120 mensen aan hebben deelgenomen (zie ook de foto).
We hebben een training ‘het goede gesprek’ ontwikkelt om te leren hoe je eenzaamheid bespreekbaar maakt. In de training komen verschillende onderdelen aan de orde. Een tipje van de sluier over wat echt belangrijk is: je oprecht gezien en gehoord voelen. Deze training is beschikbaar voor zorg en welzijn professionals, vrijwilligers en inwoners die hier graag meer over willen weten. Interesse? Neem gerust contact met ons op.
Downloads
Contact
Coördinator project 'Opnieuw Verbinden'
Joy Broekema
j.broekema@welzijnlochem.nl