Workshop: Verlies en rouw bij leven

Workshop: Verlies en rouw bij leven

Deze vijfdaagse workshop is bedoeld voor mensen die te maken hebben met een ‘verlies-dat-er-nog-is’, ook wel levend verlies, of chronisch verlies genoemd.

 

Leven met ‘verlies bij leven’

Een ‘verlies bij leven’ is verlies dat nooit eindigt. Je rouwt om iets of iemand die er nog is. Bijvoorbeeld het leven met een partner met dementie: de partner is er nog wel,  maar niet meer zoals hij ooit was. Of het verlies van het samenzijn wanneer de partner wordt opgenomen in een verpleeghuis. Denk ook aan het toekomstbeeld dat ouders verliezen, wanneer blijkt dat hun kind een beperking heeft.

Wat verliezen jij en je partner als een van beide na een ongeluk moet leren leven met een niet aangeboren hersenletsel (NAH)? In bovengenoemde situaties krijgen betrokkenen te maken met verdriet, verlies en rouw, chronische rouw, dat op een of andere manier in het bestaande leven dient te worden opgenomen: Verlies en rouw bij leven

 

Naasten en mantelzorgers

Verlies en rouw om iemand die er nog wel is, is een moeilijk onderwerp, omdat dat verlies door blijft gaan, het eindigt niet. De naaste daarentegen, krijgt steeds weer opnieuw met het verlies te maken. De directe omgeving heeft daar niet altijd oog voor, wat ervoor kan zorgen dat deze naast zijn/ haar eigen ervaringen steeds minder kan delen met anderen en er steeds meer alleen voor komt te staan. In de vijf workshops zal dit de rode draad zijn: hoe kan je als naaste of als mantelzorger verder met rouw bij leven?

 

Doel en inhoud van de workshops: delen, nieuwe inzichten opdoen en beeldhouwen

Verdriet bij de naasten / mantelzorgers kunnen we in deze workshop niet wegnemen. Wat we wel kunnen is inzicht geven in rouwprocessen en dit met elkaar bespreken.  De ervaring leert dat wanneer mensen iets meer weten over een dergelijk rouwproces, ze hun eigen situatie beter in beeld krijgen. Meer begrip voor de eigen situatie werkt vaak verlichtend.  Tijdens de workshop is er aandacht voor psycho-educatie (hoe werkt rouw en hoe ziet een rouwproces eruit?) en de vertaalslag naar de eigen individuele situatie. Daarnaast zal een van de bijeenkomsten een creatieve invulling zijn: onder begeleiding van beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij gaan de deelnemers zelf aan de slag met hun eigen ‘beeld van verlies’. Mirjan begeleidt een workshop “Speksteen-beeldhouwen”.  De informatie en de ervaringen uit de eerdere bijeenkomsten zullen de deelnemers inspireren om hun eigen verlies in een eigen persoonlijk beeld te kunnen verwerken.

 

Praktische informatie

Data:                   Dinsdagen  05-11-2024 / 12-11-2024 / 19-11-2024 / 26-11-2024 / 10-12-2024

Tijd:                     14.00-16.00 uur

Locatie:               Villa Stijgoord, Stijgoor 5, Lochem

Kosten:               geen

 

De bijeenkomsten worden begeleid door Karin van Aalst, Verlies- en rouwtherapeut. De vierde bijeenkomst wordt begeleidt  i.s.m. Beeldend kunstenaar Mirjan Koldeweij.




Meer informatie
Knooppunt Mantelzorg: mantelzorg@welzijnlochem.nl of bel met 0573-297 000